Eteryczny olejek lawendowy – poznaj jego 6 wyjątkowych zalet

Olejek lawendowy – wyjątkowy dar natury

Czy wiesz, że nazwa lawenda – lavandula angustifolia pochodzi od łacińskiego słowa „lavare”? W prostym tłumaczeniu oznacza „myć/umyć”.

Lawenda towarzyszy ludzkości już od czasów Starożytnych – dziś znana jest głównie ze swoich uspokajających właściwości i urokliwego, charakterystycznego zapachu. Kiedyś była uznawana za święte zioło!

Starożytni znachorzy chętnie wykorzystywali ją do odprawiania rytuałów religijnych i obrządków,  a także wykorzystywali ją leczniczo. Ziołolecznictwo było wtedy wiedzą tajemną, przekazywaną z pokolenia na pokolenie.  

Poza właściwościami relaksującymi i pięknym zapachem, zastosowanie olejku lawendowego ma do zaoferowania o wiele więcej. Koniecznie przeczytaj artykuł aby poznać bliżej ten niepozorny olejek eteryczny.

 

Poznaj wyjątkowe działanie eterycznego olejku z lawendy

 

1. Wykazano, że eteryczny olejek z lawendy zmniejsza stres i niepokój

Udowodniona badaniami zdolność olejku eterycznego z lawendy do redukcji stresu i niepokoju jest prawdopodobnie świętym Graalem korzyści płynących ze stosowania lawendy w leczeniu wielu dolegliwości.

Zapach lawendy pobudza aktywność mózgu. Naturalny olejek lawendowy otrzymuje się przez klasyczną destylację parą wodną. Ze względu na swoją budowę jest olejkiem eterycznym o charakterze lipofilnym, co oznacza że posiada zdolność do przekraczania bariery krew-mózg.

Dozowany przez receptory węchowe, piękny zapach oddziałuje na strefę psychologiczną wywołując rozluźnienie i ogólny stan odprężenia. Od strony chemicznej w dużym uproszczeniu, aktywuje neurony w mózgu, oddziałując bezpośrednio na ośrodkowy układ nerwowy (OUN). 

Zapach lawendy wycisza układ nerwowy, wywołując stan relaksu i odprężenia, pozytywnie wpływa na nastrój – zapach lawendy jest naturalnym antydepresantem. Ponadto zwiększa produktywność, dzięki zdolności do obniżania nadmiernego napięcia, szczególnie na tle stresowym. Wykazuje także działanie wyciszające, wspomagająco w leczeniu chorób psychicznych, takich jak depresja, nerwica, stany lękowe.

Według badań olejek lawendowy może pomóc w łagodzeniu objawów lękowych, takich jak niepokój, zaburzenia snu, a nawet objawy fizyczne, które może powodować lęk i nadmierny, długotrwały stres.

Wykazano również, że zapach eterycznego olejku lawendowego poprawia ogólne samopoczucie i jakość życia. Dzieje się tak dzięki właściwościom łagodzącym lęki. Efekt terapeutyczny porównywalny jest z właściwościami tradycyjnych leków przeciw-lękowych.

 

2. Olejek eteryczny lawendowy może łagodzić ból

Lawenda jest dobrze znana z właściwości łagodzących bóle różnego pochodzenia, zarówno ostre, jak i przewlekłe.

Badanie przeprowadzone na grupie 100 pacjentów przebywających na oddziałach intensywnej terapii  wykazało, że wmasowywanie olejku lawendowego w stopy pacjentów powoduje znaczące zmiany. Wśród nich zaobserwowano obniżenie ciśnienia krwi i tętna, zmniejszenie częstotliwości oddechów, mniejsze odczuwanie bólu.

Reakcją obronną organizmu, kiedy odczuwamy ból, jest wzrost ciśnienia i tętna (ma to związek z wyrzutem adrenaliny i kortyzolu, hormonów wytwarzanych pod wpływem stresu). Zważywszy na powyższe, wyniki otrzymanych badań, wskazują na to, że lawenda może działać jako całkowicie naturalny środek przeciwbólowy.

Inne badania sugerują natomiast, że eteryczny olejek lawendowy może działać przeciwbólowo także po wcieraniu bezpośrednio w bolący obszar ciała.

Zastosowanie olejku lawendowego świetnie sprawdzi się także jeśli cierpisz na bóle głowy. Jeśli boli Cię głowa możesz nanieść go na skronie, po rozcieńczeniu w oleju bazowym. Uśmierzy ból i pomoże Ci się rozluźnić. Pamiętaj aby nigdy nie stosować olejków bezpośrednio na skórę. 

W łagodzeniu bóli różnego pochodzenia, nieoceniona może okazać się także lecznicza kąpiel z dodatkiem olejku eterycznego z lawendy, np. w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów, zwyrodnieniach kręgosłupa, bólach mięśniowych.

 

 

3. Olejek eteryczny z lawendy ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze

Lawenda oprócz kojącego zapachu ma również właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. W swoim składzie zawiera między innymi ocymeny, które słyną z właściwości hamujących rozwój mikroorganizmów oraz liczne flawonoidy i garbniki, które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Obecnie prowadzone są badania nad olejkiem lawendowym, mające na celu porównać jego skuteczność z popularnymi lekami przeciwgrzybiczymi.

Wstępne wyniki prowadzonych badań sugerują, że olejek eteryczny z lawendy jest skuteczny, co czyni go możliwym, naturalnym środkiem przeciwgrzybiczym. Według tych badań, naturalny olejek eteryczny lawendowy jest również skuteczny w zwalczaniu szerokiego spektrum bakterii, w tym gronkowca. Zarówno infekcje grzybicze, jak i bakteryjne nie należą do przyjemnych, a dobroczynne działanie kwiatów lawendy ( to w nich zawarte jest najwięcej olejku eterycznego) może mieć większą moc, niż wcześniej sądzono. Wynikałoby z tego, że nasi starożytni przodkowie wiedzieli co robią stosując lawendę leczniczo.

Inhalowana lawenda może także wspierać leczenie infekcji dróg oddechowych.

Jeśli borykasz się z problemami skórnymi na tle grzybiczym możesz dodać krople olejku lawendowego do relaksującej kąpieli – oczywiście  w porozumieniu z lekarzem prowadzącym lub specjalistą aromaterapii.

 

4. Inhalacja olejkiem lawendowym może wspomagać głęboki sen

Lawenda jest powszechnie stosowana ze względu na właściwości olejku lawendowego zapewniające spokojny, głęboki sen.

Obecnie na rynku jest cała gama produktów zawierających olejek lawendowy na lepszy sen, chociażby żele pod prysznic, balsamy do ciała, maseczki, a nawet oliwki dla dzieci, reklamowane jako preparat „na noc/na lepszy, spokojny sen”. Zanim jednak olejek z lawendy i produkty pachnące lawendą, stały się powszechne i dostępne, ludzie suszyli kwiaty lawendy i umieszczali je pod poduszką.

Badanie z 2015 roku sugeruje, że wdychanie zapachu lawendy może poprawiać jakość snu. Dzieje się tak, ponieważ zapach lawendy zwiększa fale delta podczas snu wolno-falowego (SEM), czyli najgłębszej fazy snu. Redukuje również fale alfa w fazie czuwania (REM), zmniejszając ilość niespokojnego snu, w tej fazie nasz sen jest lekki, a ruchy gałek ocznych szybkie. Najlepszym sposobem na spokojny sen, jest wprowadzenie rytuału przed zaśnięciem, polegającego na zapaleniu naturalnej świecy zapachowej marki BARPAGO z kolekcji „Głęboki Relaks”.

Jeśli obawiasz się, że zaśniesz z zapaloną świecą, dobrym pomysłem może okazać się postawienie w sypialni dyfuzora z patyczkami, z tej samej serii zapachowej. Dla wzmocnienia efektu bezpośrednio przed snem możesz użyć mgiełki zapachowej „Głęboki Relaks”, możesz nią popsikać zarówno pościel jak i rozpylić w swojej sypialni; będziesz miał najsłodsze sny!

 

5. Lawenda idealna na Twoje włosy!

Ten drogocenny wyciąg z  kwiatów lawendy wykazuje właściwości antybakteryjne, które mogą pomagać w zapobieganiu rozwojowi bakterii i grzybów, a jednocześnie poprawiają kondycję skóry głowy. Jest to szczególnie korzystne, jeśli masz wrażliwą skórę głowy.

Zawarte w lawendzie związki mogą zapobiegać swędzeniu i  powstawaniu łupieżowi. Dodatkowo, lawenda zwiększa krążenie w mieszkach włosowych, dzięki czemu włosy rosną szybciej niż zwykle i stają się mocniejsze. Te właściwości zawdzięczamy zawartej w niej kumarynie. 

Nałóż kilka kropli olejku lawendowego bezpośrednio na skórę głowy po wcześniejszym zmieszaniu go z 3 łyżkami oleju nośnikowego / oleju bazowego, np. jojoba, oliwy z oliwek lub roztopionego oleju kokosowego. Pozostaw wcierkę na skórze głowy co najmniej na 10 minut i dokładnie umyj głowę szamponem.

Rytuał możesz powtarzać nawet codziennie. Możesz także dodać go do szamponu. Zanim zastosujesz wcierkę przeprowadź test alergiczny na niewielkim obszarze skóry ( w rozcieńczeniu z olejem nośnikowym), olejek eteryczny z lawendy choć jest uważany za jeden z najbezpieczniejszych (według literatury można stosować go na skórę również bez rozcieńczenia) zawiera w swoim składzie linalol, który jest alergenem. 

6. Olejek lawendowy właściwości kosmetyczne

Właściwości kosmetyczne olejku z lawendy są nieocenione. Jak już pisaliśmy w innych punktach, naturalny ten naturalny wyciąg z lawendy to rewelacyjny preparat o wszechstronnym działaniu, sprawdzi się zarówno w stosowaniu na włosy i skórę głowy, jak i dodatek do kąpieli.

Wykazuje silnie regenerujące działanie na skórę, łagodzi podrażnienia, ma właściwości przyspieszające gojenie ran. Jest chętnie wykorzystywany do produkcji naturalnych kosmetyków. Wykazuje właściwości pobudzające przepływ krwi oraz limfy. Dlatego bardzo dobrze sprawdzi się np. w preparatach przeciwobrzękowych pod oczy, a także w kosmetykach redukujących cellulit lub produktach redukujących stan zapalny skóry.

Jeśli lubisz eksperymentować w domu, możesz pokusić się o wykonanie toniku do twarzy z dodatkiem olejku eterycznego z lawendy. Tonik z dodatkiem olejku eterycznego z lawendy, odświeży i złagodzi podrażnienia skóry, jeśli borykasz się z trądzikiem, przyspieszy jego gojenie się.

7. Eteryczny olejek lawendowy jest naturalnym repelentem 

Naturalny olejek lawendowy działa odstraszająco na komary dzięki swojemu intensywnemu zapachowi (zawdzięcza go linalolowi)!

Dlatego jeśli nie istnieją żadne przeciwskazania (alergia) możesz stosować go w rozcieńczeniu na skórę, w celu odstraszenia komarów. Jeśli jednak zostaniesz ukąszony, świetnie posłuży w łagodzeniu świądu i zmniejszaniu obrzęku spowodowanego ugryzieniem, a to za sprawą zawartej w nim kumaryny. 

Olejek eteryczny z lawendy jest obecnie najczęściej stosowanym olejkiem eterycznym na świecie. Jeśli więc nie próbowałeś jeszcze produktu na bazie olejku eterycznego z lawendy, to najwyższy czas to zmienić! 
*Pamiętaj aby nie stosować olejku lawendowego jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią. W nadmiernej ilości może być neurotoksyczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *